توجه================توجه

در انتهای صفحه قسمت ((oldpost))قرار دارد که مطالب قدیمی در آن است. همچنین برای راحت تر بودن میتوانید از آرشیو موضوعی استفاده کنید. در ضمن برای نظر دادن باید گزینه ی. اگه باز هم مشکل داشتید میتونید میل بزنید.

Wednesday, August 19, 2009

غذاهای بومی

گوناگونی و تنوع شیرینی و تنقلات و غذای این منطقه زبانزد است . شیرینی های گوناگون محلّی را در فصول مختلف سال و هم چنین مناسبت های مذهبی ، زنان و دختران هنرمند ، به بهترین شكل تهیه و عرضه می كنند . هنر شیرینی پزی در لارستان ، به ویژه در ماه رمضان، نمود بیشتری دارد . در ماه مبارك ده ها نمونه شیرینی پخته و مصرف می شود . پخت نان در انواع مختلف نیز در لارستان قدیم رایج بوده است . انواع مختلف آن با اسامی بومی شناخته می شود . غذاهای بومی نیز دارای اسامی ، شكل ، نوع و تركیب مواد ویژه است كه در دیگر مناطق كمتر به چشم می خورد . اسامی بعضی از شیرینی ها را در این جا می آوریم : اٌرمابریز ( ormâberiz ) ، زیگرو ( zigeru ) ، سمبوسه ( sambusa ) ، قتلمه ( qatlama ) ، بٌفَه شكری ( bofa – e-š-akari ) ، دلبرو ( delbaru ) ، حلوای مقراضی ، حلوای آرد و روغن ، حلوای یخدر ، فِرْنی ، پفكو ( pofaku ) ، تَرَكْ ( tarak ) ، رنگینك ( ranginak ) ، كویته ( Kovaita ) ، لوزی ( lowzi ) ، چٌوَلو ( čovolu ) ، مِشات ( meŝāt ) ، گِشات ( geŝāt ) .

طرز تهیه ُ حلوای مسقطی : بهترین و خوشمزه ترین صادرات لار حلوای مسقطی است . در سالهای اخیر در شهرهای دیگر جنوب ایران نیز مسقطی تهیه كرده اند ، اما هنوز موفق به ساخت حلوایی به كیفیت حلوای مسقطی لار نشده اند . این حلوا از شكر ، نشاسته ، روغن ، گلاب ، زعفران ، هل و خلال پسته و بادام ساخته می شود . ابتدا شكر و آب را می جوشانند تا به صورت شیره درآید، بعد نیمی از شیرهُ شكر را با نشاسته مخلوط می كنند و به هم می زنند تا سفت شود و در همان حال به تدریج روغن و بقیهُ شیرهُ شكر را به آن اضافه می نمایند . هم زدن این مخلوط تا شكل گرفتن كامل مسقطی ادامه می یابد و پیش از به عمل آمدنِ حلوا مقداری هل ، زعفران و خلال بادام و پسته به آن می افزایند و پس از به عمل آمدن آن را در سینی بزرگی می ریزند تا سرد شود .

انواع نان هاي محلي :

تپ تپي ، ني نني ، شل شلو ، ليتك ، جرادك ، گپك ، باتو ، پيسپا ، فلزي ، ختك ، نون نازك ، تفتان ، بو تنور

طرز تهيه تفتان :

مواد لازم آرد 1 كيلوگرم روغن 400 گرم قدري كنجد نمك گل اسك و مهويه

روغن را مقداري گرم كرده تا مايع شود با مقداري آرد ونمك مخلوط كرده و خمير به دست آمده را براي چند ساعت مي گذاريم تا ور بيايد سپس آن را بر روي خو ( سنگي پايه دار و گرد) يا بر پشت سيني قرار مي دهيم و با وردنه ان را پهن و مدور مي كنيم آنگاه با سر قوطي حلوايي بر روي خمير پهن شده فشار آورده و جدا مي كنيم و در سيني گذاشته و روي آن را با مهويه گل اسك و كنجد كاملا مي پوشانيم سپس آنها را در تنور خانگي يا در فر قرار مي دهيم تا بپزد بعد از مدتي آن را از تنور در مي آوريم

طرز تهيه شيريني دلبرو :

مواد لازم آرد يك كيلو و يك استكان روغن يك كيلو شكر يك كيلو مغز بادام 250 گرم اب ولرم يك پيمانه هل به مقدار لازم

ابتدا آرد را با نصف روغني كه مايع كرده ايم با اب ولرم مخلوط نموده و خمير مي نماييم سپس خمير را كه خوب ورز داده ايم و به دست نمي چسبد در پشت سيني با وردنه پهن مي نماييم تا به ضخامت نيم سانتي متر به طور يكنواخت و صاف در آيد آنگاه با لبه ليوان قطعه هاي دايره اي از ان جدا كرده و در سنيني ديگري مي گذاريم شكر و مغز بادام و هل را با هم مخلوط و نرم مي نماييم يك استكان آرد اضافي را نيز با اب مخلوط كرده به طوريكه رقيق شود كمي از شكر و مغز نرم شده را بر روي خمير قالب گرفته قرار داده آن را تا كرده و با كمي آرد رقيق شده مي چسبانيم سپس روي ان را كنجد مي زنيم و در روغن سرخ مي كنيم هر دو طرف آن را كه خوب سرخ شد از روغن در آورده تا روغن اضافي بچكد و سرد شود پودر شكر و مغز بادام اضافي را بر روي آن ريخته و در ظرفي قرار مي دهيم

طرز تهيه قتلمه :

مواد لازم آرد يككيلو روغن يك كيلو شكر نيم كيلو مغز بادام 150 گرم اب ولرم يا پيمانه هل به مقدار لازم

ابتدا آب و آرد و نيمي از روغن را كه مايع كرده ايم مخلوط كرده و خمير مي نماييم خمير را در پشت سيني قرار داده با وردنه پهن مي كنيم و با قالب هاي مخصوص كه به شكل هاي مختلف ستاره اي صليبي دايره اي بيضي و ... مي باشد بر روي خمير فشار داده و جدا مي كنيم روغن باقيمانده را در تابه ريخته گرم مي كنيم پس از اينكه داغ شد خمير هاي قالب گرفته شده را درون ان قرار داده سرخ كه شد در ظرفي مي ريزيم تا روغن هاي اضافي آن بچكد مغز بادام را سفيد مي كنيم شكر و هل و مغز بادام سفيد كرده را كه نرم كرده ايم بر روي قتلمه ها مي پاشيم و در ظرفي قرار مي دهيم

طرز تهيه چولو :

مواد لازم آرد 2 كيلو گرم روغن نيم كيلو گرم شكر يك تا يك ونيم كيلو زنجبيل يك استكان آب گرم دو ليوان

ابتدا روغن را ذوب كرده با شكر و آرد مخلوط مي كنيم و با دست انها را ورز مي دهيم زنجبيل تر به آن افزوده و خوب ورز مي دهيم تا صاف و يك دست شود آنگاه آب گرم را به آنها اضافه كرده و با دست مواد را مخلوط كرده تا به صورت خمير سفتي در آيد به طوريكه روغن پس دهد خمير را نيم ساعت درون كيسه فريزري قرار داده بعد كم كم از آن برداشته و پشت سيني يا خو با وردنه پهن مي كنيم تا به ضخامت يك سانتي متر شود بعد با لبه ليوان آن هارا قالب مي گيريم تابه را روي شعله اجاق گذاشته تا داغ شود بعد از آنكه برشته شد با كاردك ان را جابه جا مي كنيم و طرف ديگرش را برشته مي كنيم

No comments: